Mitä tarkoittaa maadoittuminen?

Julkaistu Apr 28, 2022 |

Maadoittuminen ja sen vahvistaminen on tärkeimpiä arjen terveystekoja.

  

Maadoittumisesta kuulee nykyään useammin, mutta termi voi olla myös aivan vieras. Jotkut ovat ehkä kuulleet siitä, mutta eivät oikein tiedä mitä maadoittuminen tarkoittaa. Maadoittuminen on hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeää. Usein energiahoidon jälkeen suosittelen maadoittumista, sillä hoidon jälkeen se muunmuassa auttaa kehoa palautumaan nopeammin hoidosta. Tässä artikkelissa kerron sinulle mitä maadoittuminen tarkoittaa ja miksi se on niin tärkeää?

  

Miksi tarvitsemme maadoitusta?

Ihminen muodostaa sähkömagneettisen kentän. Sydän toimii sähköimpulssien ohjaamana, tätä tutkitaan esimerkiksi sydänsähkökäyrällä (EKG). Aivoissa on myös sähköistä toimintaa ja sitä tutkitaan taas EEG tutkimuksella. Veressä taas on rautaa ja se yhdessä sähkön kanssa muodostaa kehon ympärille sähkömagneettisen kentän. Sähkölaitteet tarvitsee maadoituksen ja niin myös ihminen tarvitsee maadoitusta. Energiahoidossa huomaa monien tarvitsevan erityisesti maadoitusta. Energiahoitaja usein tunnistaa minkä taajuista energiaa hoidettavan keho ottaa voimakkaammin vastaan.

Vietämme nykyään paljon aikaa ajatuksissamme eli päässä. On paljon hoidettavia asioita, ajatukset laukkaavat ja teknologia tuo aivoille jatkuvia aistiärsykkeitä. Kun vietämme paljon aikaa päässä, keskittyy energia etenkin pään alueelle emmekä ole läsnä kehossa ja tässä hetkessä. Jotkut kokevat runsaan ajatustyön päänsärkynä. Tuolloin energiaa on liikaa pään alueella ja vastapaino, eli maadoittava energia alavartalosta jää ikäänkuin vajaaksi. Maadoittuminen tasaa tuota energioiden epätasapainoa.

Ihmisten luontainen kyky maadoittua on erilainen riippuen kehon alempien energiakeskusten (lantion alueella) toiminnasta.. Heikosta maadoituksesta voi kertoa hyvin kirjavat oireet, kuten unettomuus, mielen ja kehon levottomuus, päänsärky, hajamielisyys, aivosumu, stressiherkkyys, liiallinen murehtiminen tai voimakkaat pelot. Maadoitusta heikentää esimerkiksi liiallinen ajatustyö, sähkölaitteet, langattomat verkot ja älylaitteiden aistiärsykkeet.

Maadoituksen haasteiden juurisyynä on usein lantion alueen energiakeskusten toiminnan haasteet ja tukkoisuus. Mikäli lantion alueen energiakierto ei toimi vapaasti, ei maadoittava energia pääse virtaamaan kehoon niin vapaasti. Tähän vaikuttaa erilaiset stressit ja tunteet, pelot ja traumat, etenkin lapsuudessa tapahtuneet. Näiden stressien, tunne-energioiden ja traumojen vapautuminen kehon energiajärjestelmästä vahvistaa kehon kykyä maadoittua.

    

Mitä on maadoittuminen?

Yksinkertaistetusti maadoittuminen tarkoittaa yhteyttä omaan kehoon ja kehon yhteyttä maahan. Maadoittunut henkilö on läsnä omassa kehossaan ja keho saa energiaa maan energiakentästä. Kun keho on hyvin yhteydessä maahan ja sen energiaan, maan vahva energiakenttä myös suojaa ulkopuolisilta rasitteilta. Vahva maadoitus tuo kehoon terveyttä, elinvoimaa, turvaa, levollisuutta sekä tasapainoista mieltä. Maadoittumisen vaikutus hermostoon ja sitä kautta koko terveyteen on merkittävä.

Ihmisen energiakanavia eli kiinalaisesta lääketieteestä tutumpia meridiaaneja pitkin kulkee elämänenergia. Tuo energia värähtelee eri taajuuksilla, joita voi verrata radiotaajuuksiin. Eri radiotaajuudet tuovat omat lähetyksensä ja ihmisessä liikkuu energia myös eri taajuuksilla. Maadoittava energia tuntuu usein lämpimältä tai kuumalta. Korkeamman taajuuden energia voi tuntua viileältä tai jopa kylmältä.

Tuo lämmin maadoittava energia on hyvin rauhoittavaa. Se ikäänkuin laskee kierroksia tuoden kehon ja mielen tähän hetkeen. Maadoittava energia liikkuu etenkin jaloissa ja alavartalossa. Toiset kuvaavat maadoittumista myös sanalla juurtuminen. Ajatuksena on ikäänkuin juurruttaa rauhaton keho tai laukkaava mieli esimerkiksi paniikkikohtauksen yhteydessä tähän hetken, vaikkapa tunnustellen miltä maa tuntuu jalkojen alla. Tätä menetelmää ohjataan terveydenhuollossa esimerkiksi paniikkikohtauksia saavien potilaiden hoidossa. Energiahoito opintojen myötä ymmärsin, että tällä mielen ja kehon hallinnnalla on myös selvä energeettinen vaikutus. Kun keho maadoittuu, hermostollisen vaikutuksen myötä se rauhoittuu ja mielikin rauhoittuu.

  

Luonto ja liikunta maadoittavat tehokkaasti

Yksinkertaisin tapa maadoittua on liikkua paljain jaloin ulkona. Asfaltti ei ole suositelluin, mutta kaikki muu alusta kuten hiekka, kivikko, nurmi, metsikkö ja multa sopii. Paljas jalka vasten maata saa välittömästi maadoittavan energian esteettä liikkeelle. Kengän pohja eristää ja siten heikentää maadoittumista. Maan tai jalkojen kosteus taas lisää maadoittumisen tehoa. Kostea nurmikko tai rantahiekka ovat erittäin tehokkaita maadoittumisessa.

Meillä talvi luo hieman haasteita maadoittumiselle, kun ulkona ei ole niin mukava liikuskella paljasjaloin lumessa ja pakkasessa, mutta pienetkin hetket paljasjaloin lumella, avantouinti tai esimerkiksi villasukkaulkoilu on hyväksi pitkän talven aikana.

Liikunta vahvistaa maadoitusta. Liikunta saa energian liikkeelle ja siirtää esimerkiksi ajatustyöstä energiaa kehoon. Etenkin alaraajoja kuormittava liikunta on erittäin maadoittavaa, sillä se saa energian siirtymään juuri alavartaloon ja vahvistaa energianvirtausta maasta kehoon.

Liikkuminen luonnossa maadoittaa erityisen hyvin. Puut ja kaikki luonnossa ovat vahvasti yhteydessä maahan, eli ne ovat maadoittavia elementtejä. Nykyään puunhalailu onkin ilokseni muodikasta! Puu todella maadoittaa ja rauhoittaa kehoa ja tämä onnistuu helposti talvellakin. Jos halailu tuntuu vielä liian hassulta, voi aloitella vaikkapa puuhun nojaillen.

Saamme koko ajan lisää tutkimustietoa luonnon terveyshyödyistä ja rauhoittavista vaikutuksista mieleen ja kehoon, kuten sykkeeseen, verenpaineeseen ja mielialaan. Ilmiötä selitetään monilla eri tekijöillä, mutta energeettistä näkökulmaa ei valitettavasti vielä tutkimuksissa yleensä tiedosteta.

Myös muut luonnon elementit ovat hyvin maadoittavia, kuten vesi ja tuli. Elävän tulen katselu maadoittaa ja rauhoittaa kehoa. Samoin vedessä uinti, moni on kokenutkin kuinka vesi elementtinä saa olon hyvin raukeaksi ja rennoksi. Kesällä suosittelen usein energiahoidon jälkeen kahlaamaan rantavedessä. Se onkin todella maadoittava kombo, sillä siinä on mukana kevyt liike paljasjaloin, vesi ja maa.

  

Lisää tietoisia maadoittumisen hetkiä arkeen

Muita hyviä maadoittumisen keinoja on esimerkiksi raskaan ruoan syöminen, joka saa suoliston töihin ja energian hakeutumaan keskivartaloon. Arkinen touhuaminen maadoittaa, kun tekee tavallisia arkisia askareita ja on tässä hetkessä. Mukana on usein vähän liikettäkin. Puutarhassa touhuaminen on myös tehokasta, sillä tekemisen lisäksi läsnä on yhteys luontoon, etenkin jos saa sormensa multaan tai on paljasjaloin.

Hengitysharjoituksia ja tietoisen läsnäolon kautta maadoittumista on helppo toteuttaa pitkin päivääkin. Myös mielikuvaharjoittelu voi auttaa saamaan yhteyden maan energiaan. Omista jalkapohjista voi kuvitella ikäänkuin puun juuret maahan, jotka hengittäessäsi sisään imevät maadoittavaa energiaa kehoon ja uloshengityksen aikana vahvistaa kehon yhteyttä maahan päin.

Mikäli haluat oppia lisää maadoittumisesta ja ohjatusti vapauttaa kehosi energiajärjestelmästä tukoksia ja esteitä maadoittavan energian virrassa, tutustu tästä Maadoittumisen ABC -verkkokurssiini, joka sisältää runsaasti tietoa sekä ohjattuja harjoituksia oman kehon maadoituskyvyn vahvistamiseksi.

   

Lapset hakeutuvat luonnostaan maadoittumaan

Lapset ovat yleensä hyvin maadoittuneita. He elävät tässä ja nyt, eivät vaeltele mielessään ensi viikon ruokalistaan tai auton korjaukseen. Lapset myös ovat paljon lattian tasalla ja möyrivät ulkona maassa, he siis saavat luontaisesti paljon maadoitusta lattian ja maan kautta. Kun lapsia seuraa, huomaa heidän usein nauttivan asioista jotka maadoittaa. He ovat yleensä mielellään kesällä paljasjaloin ulkona ja rauhoittuvat piiriin usein helpommin lattian tasolla kuin tuoleilla. Heitä kiehtoo vesi ja tuli, vaikka toki näissä elementeissä on muutakin jännittävää kuin maadoittuminen. Vedessä peuhaaminen saa lapset usein erityisen väsähtäneiksi ja rentoutuneiksi, yleensä erilailla kuin muu liikunta ja aktiivisuus.

Lapset tarvitsevatkin paljon maadoitusta. Moni tietää kuinka positiivinen vaikutus lapsen mielialaan ja tunteiden säätelyyn on ulkona ja etenkin luonnossa liikkumisella. Jos maadoittumisen merkitys ja mahdollisuudet tiedostettaisiin esimerkiksi päiväkoti- ja koulumaailmassa, voisi näitä hyödyntää lapsiryhmien kanssa. Pikkuhiljaa esimerkiksi mindfulness harjoitukset ovatkin löytäneet paikkansa joistain kouluistakin.

Asiakkaat saavat usein ahaa elämyksiä omista mieltymyksistään tai tottumuksistaan, jos suosittelen jollekulle erityisesti maadoittumista ja kerron erilaisia keinoja siihen. Vahva maadoituksen tarve tuo monelle selityksen miksi on niin voimakas mieltymys jollekin tietylle rauhoittavalle tavalle. Keho on viisas ja se osaa itse hakea tarvitsemaansa, tulee vain osata ja uskaltaa kuunnella sitä.

Rakkaudella Reetta ❤️