Energiahoito tukee nukkumista ja unen laatua

Julkaistu Jan 26, 2023 |

Unihäiriöiden taustalla on usein hermostollisia syitä, joita voi energiahoidolla purkaa.

Uni on yksi tärkeimmistä asioista terveyden ja hyvinvoinnin kokonaisuudessa. Laadukkaaseen ja riittävään uneen tulee panostaa. Arvostamalla unta, on valmis myös tekemään valintoja kohti parempaa unenlaatua. Uneen liittyvät häiriöt koskettavat valtaosaa ihmisistä jossain elämän vaiheessa. Artikkelissa kerron kolme yleistä unihäiriön syytä ja kuinka niihin voi energiahoidolla vaikuttaa.

Terveyden kannalta uni tulee nostaa vähintään samalle viivalle ravinnon ja liikunnan kanssa. Unettomuus ja muut unihäiriöt ovat hyvin yleisiä ongelmia. Usein unihäiriöt ovat tilapäisiä ja ohimeneviä, mutta moni kärsii myös kroonisesta unettomuudesta tai toistuvista unihäiriöjaksoista. Tämä on huolestuttavaa, koska uni vaikuttaa meihin valtavasti ja on hyvin tärkeää fyysiselle ja psyykkiselle hyvinvoinnille. Unesta voi ajoittain tinkiä jonkin verran, mutta jatkuessaan univaje voi näkyä monella tapaa.

  

Uni vaikuttaa laajasti terveyteen

Uni vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin laajasti, se on lähes kaikkien asioiden pohja, emmekä selviä kauaa ilman unta. Unen aikana aivoissa tehdään tärkeitä huoltotoimia, kun soluvälitiloja huuhdellaan kuona-aineista ja näin edistetään aivojen normaalia toimintaa. Aivoterveys taas vaikuttaa laajasti terveyteen ja hyvinvointiin.


Riittävä uni vaikuttaa muunmuassa oppimiseen ja muistiin, hormonitoimintaan, vastustuskykyyn ja vireystilaan. Kun olemme virkeitä ja levänneitä, teemme parempia terveysvalintoja myös ravinnon ja liikunnan suhteen. Siksikin uni on erityisen tärkeä pohja kaikelle, hyvästä unesta on helpompi saada positiivinen kierre terveyttä tukevaan liikuntaan ja ravintoon. Pitkittynyt unettomuus lisää myös riskiä sairastua erilaisiin psyykkisiin tai somaattisiin sairauksiin.


Unen aikana alitajunta käsittelee koettuja tunteita ja tilanteita. Yöunet vaikuttavat voimakkaasti myös mielialaan. Hyvien yöunien jälkeen on helpompi olla hyväntuulinen ja ehkäpä hymyilläkin enemmän. Yleensä vastoinkäymiset ovat hieman helpompi kohdata levänneenä kuin rättiväsyneenä ja sen myötä hyvät yöunet parantavat huomattavasti stressinsietokykyä.

    

Hermostollinen stressi ja uniongelmat

Yleisin syy unihäiriöihin on stressi, jolloin elimistö erittää stressihormoneja, jotka nostavat vireystasoa. Kun yön aikanakin tämä kohonnut vireystaso on yllä, ei keho pääse rauhoittumaan ja laskeutumaan uneen niin helposti ja pinnallisesta unesta havahtuu herkemmin hereille. Kun ei saa nukuttua, unettomuus stressaa entisestään ja noidankehä on valmis. Kun huonon unen myötä syö herkemmin heikompilaatuista ruokaa ja liikunnan määrä vähenee, lisää nämä tekijät unihaasteita lisää.


Käyttämäni energiahoitomenetelmä Body Mind Energy Balancing vaikuttaa erityisesti hermostossa ja poistaa tehokkaasti kehosta stressiä. Kun hoidon avulla saadaan purettua hermostollista stressiä, pääsee keho helpommin laskeutumaan levolliseen uneen. Myös monet asiakkaat, jotka seuraavat unta erilaisilla mittareilla, ovat huomanneet hoidon jälkeen unen laadun olevan parempaa vaikkei varsinaista uniongelmaa ole ollutkaan. Unen laatu on merkittävämpää kuin nukutut tunnit.


Kaikki eivät koe olevansa stressaantuneita ja silti kokevat uniongelmia. Keho on viisas ja kehomuistissa alitajunnassa on paljon asioita, jotka eivät ole enää tietoisessa mielessä. Nuo kehon ja mielen vanhat taakat ja traumat ovat tiedostamatonta stressiä, joka näkyy kehon ja hermoston toiminnassa. Etenkin traumoihin sitoutuneen energian vapauttaminen kehomuistista on tärkeää tavoitellessa parempaa unenlaatua.

     

Hermoston opittu malli voi katkoa unta

Katkonaiset unet tai eri syistä johtuva yöllinen valmiustila tai heräily voi tallentua hermostoon malliksi, jota se toistaa tarpeettomissakin tilanteissa. Hyvin tyypillistä on esimerkiksi tilanne, jossa nainen kertoo nukkuneensa rikkonaisia öitä lasten ollessa pieniä ja siitä on jäänyt jopa vuosia kestänyt unettomuus, vauvavuosi vei siis unet mennessään. Vauvan kanssa joutuu luonnollisesti heräilemään paljon ja sen lisäksi vanhemmat ovat usein valppaampia heräämään lapsen tarpeisiin. Kun nämä yöheräilyt joskus loppuvat, ei äiti sitten ehkä enää saakaan itse nukuttua kuten ennen. Keho ei enää osaa laskeutua syvään ja rauhalliseen uneen, vaikka vauvan puolesta ei enää tarvitsekaan heräillä tai olla valppaana. Tällöin ja muidenkin syystä tai toisesta johtuvien yöheräily jaksojen jälkeen syynä unihäiriöön on yleensä hermoston opittu malli, jota voidaan purkaa energiahoidon avulla. Myös vauvan ja lasten unihaasteisiin voi saada merkittävästi apua energiahoidolla.


Vastaava hermostollinen tilanne voi olla jäämistöä jo lapsuudesta. Jos vaikkapa kotona on iltaisin/ öisin lasten nukkuessa riidelty tai tapeltu, ollut alkoholin käyttöä tai vastaavaa, on lapsi ehkä joutunut olemaan varuillaan yöaikaan. Hermosto on oppinut, että öisin ollaan valppaana tai voi tapahtua jotain ikävää ja tämä muistijälki pitää alitajunnan kautta kehoa valppaana, vaikka tilanne olisi jo toinen. Usein näihin tilanteisiin liittyy myös aiemmin kuvaamaani traumaattista energiaa, jotka yhdessä haastavat hermoston laskeutumista uneen.

  

Uni katkeaa kun muistijälki kehossa aktivoituu

Joskus unihäiriö voi ilmetä heräämällä joka yö samaan aikaan. Tämä voi kieliä energeettisestä haasteesta jonkun elimen alueella, kun sen energiajärjestelmä aktivoituu, esimerkiksi maksa on aktiivinen klo 01-03, keuhkot klo 03-05 ja paksusuoli klo 05-07. Jokaisen elimen energiatasapainoa ja meridiaania eli energiakanavaa voi hoitaa kohdennetusti energiahoidon avulla.


Mikäli yöllä herää aina samaan aikaan ja nukahtaa melko nopeasti uudelleen, se voi kertoa tilanteesta, jossa hermosto viriää hereille joskus jopa vain yksittäisen voimakkaan muistijäljen vuoksi. Hereille päästyään ja todettuaan että kaikki on ok, keho laskeutuu uudelleen uneen. Tällainen muistijälki voi syntyä, jos on joutunut yöllä vaikkapa heräämään johonkin äkilliseen vakavaan tai pelottavaan tilanteeseen tai saanut kesken unen puhelinsoiton, jossa saanut ikäviä uutisia. Voimakas, ehkä traumaattinenkin yksittäinen tunnelataus kesken yön jää kehomuistiin ja voi vuosikausienkin jälkeen alkaa herättämään tiedostamattomana muistona alitajunnan tasolta juuri tuohon samaan kellonaikaan. Tällainen muistijälki on usein helposti ja nopeasti hoidettavissa energiahoidolla, kun tuo energeettinen lataus purkautuu kehomuistista.

     

Energiahoito vapauttaa stressiä ja purkaa hermoston muistijälkiä


Energiahoito korjaa siis hyvin tehokkaasti hermoston opittua mallia ja muistijälkiä unihäiriöiden taustalla. Se myös vapauttaa kehosta stressiä hyvin laaja-alaisesti, jolloin kehon stressihormonitasot laskevat ja kehon on helpompi laskeutua uneen. Joskus riittää yksi hoitokerta, toisinaan tarvitaan pidempi hoitosarja ja ehkä myös omaan arkeen ja unihygieniaan liittyviä muutoksia. Ihminen on kokonaisuus, jonka vuoksi jokaisen matka unihaasteista levolliseen palauttavaan yöuneen on yksilöllinen. Energiahoito voi korjata tilanteen nopeasti ja pitkäaikaisesti, mutta joskus unet voi hetkellisesti muuttua levottomiksi, kun hoitoprosessi jatkuu kehossa 3-5 päivää hoidon jälkeen ja alitajunta työstää hoitoa. Joskus taas asiakas (ja usein myös asiakkaan vauvat leimautuessaan äidin levolliseen energiaan) nukkuu kuin tukki ainakin jokusen yön hoidon jälkeen ja sitten haasteet palaavat. Tällöin sarjahoidosta saa usein pysyvämpiä hoitotuloksia.


Vaikeissa ja pitkittyneissä tilanteissa on myös tärkeä arvioida tilanne lääkärin vastaanotolla ja poissulkea elimelliset syyt unihäiriön taustalla. Myös elämän kokonaistilanteen kartoittaminen on tällöin tärkeää. Jos elämäntilanne on hyvin kuormittava, energiahoidosta saa ensiapua ja tukea unen hoidossa, mutta tällöin tulee tehdä myös itse muutoksia arkeen ja elämään.


Kokeile rohkeasti erilaisia mahdollisuuksia parantaa untasi ja siten koko elämänlaatuasi!


Rakkaudella Reetta